Craniosacraal therapie

Craniosacraal therapie de katalysator achter je zelfherstellend vermogen

Je rijdt op de snelweg en van het ene op het andere moment sta je stil. Een verkeersopstopping belemmert de doorstroming. Pas als de opstopping is opgelost, komt de verkeersstroom weer op gang. Precies zo werkt het in je lichaam. Zit er ergens een blokkade, dan stagneert de doorstroming en ontstaat er ‘file’. Met alle mogelijke klachten tot gevolg. Cranio sacraal therapie gaat die klachten effectief te lijf.

Craniosacraal systeem
Het gebied waarin je hersenen en ruggenmerg functioneren is het cranio sacraal systeem. Dit gebied is ‘ingepakt’ in vliezen, die een gesloten bindweefselsysteem vormen. Hierbinnen bevindt zich hersen- en ruggenmergvloeistof. Ook in de rest van ons lichaam zit overal bindweefsel, dat als een elastisch web alles met elkaar verbindt. Elke zenuw, elk orgaan, elke spier, elk bloedvat is bekleed met een eigen stukje. Bindweefsel is daarmee een bindende factor in ons lichaam. Het beschermt, steunt en houdt alle onderdelen op hun plaats en verbindt ze met elkaar. Essentieel is dat het bindweefsel kan meebewegen en ‘verglijden’ tijdens al onze bewegingen, zoals lopen, zitten, sporten, werken en zelfs ademen. Daar waar het bindweefsel niet meer voldoende kan meebewegen ontstaan vroeg of laat problemen.

Allerlei klachten
Allerlei gezondheidsklachten kunnen verstoring van de beweeglijkheid van het bindweefsel veroorzaken, en andersom; van onder meer chronische pijn tot vermoeidheid, depressiviteit en angsten; van huidaandoeningen tot spierproblemen of maag- en darmklachten. Ook ADHD, burn-out, RSI en whiplash zijn in de cranio sacraal praktijk veelvoorkomende kwalen.

Vaak ook zijn de klachten onduidelijk en zit je gewoon niet lekker in je vel. Of je kracht sijpelt langzaam maar zeker uit je lichaam. Kortom: het ‘verkeer’ in je lichaam stagneert.

Behandeling alleen gericht op het lichaam hebben slechts tijdelijk effect, omdat die het probleem te eenzijdig belichten. Terwijl de oorzaak van bijvoorbeeld nekklachten misschien heel ergens anders in je lijf zit, te maken kan hebben met stress, of een emotionele achtergrond heeft.

Craniosacraal therapie
De craniosacraal therapeut bekijkt je lichaam en geest als één geheel, met het bindweefsel als rode draad. Door (de beweging van) dit weefsel van je voeten naar je schedel te volgen, voelt de therapeut waar er ‘opstoppingen’ zitten. Met zachte aanrakingen en subtiele, nauwelijks voelbare bewegingen brengt de therapeut het hele bindweefselsysteem -en daarmee het lichaam- weer in balans. Dit gaat soms gepaard met een emotionele ontlading die te maken kan hebben met een (oud) trauma. Je lichaam krijgt hierdoor groen licht om weer te gaan stromen en dat is direct voelbaar. Vaak heeft de craniosacraal therapeut maar enkele behandelingen nodig om de motor van het zelfherstellend vermogen weer op gang te brengen.
 

Zelfherstellend vermogen
Het uitgangspunt van de therapie is dat het lichaam in principe het vermogen heeft om zichzelf te herstellen, als het maar de kans krijgt. Dit natuurlijke proces kan verstoord zijn door een verminderde veerkracht van het lichaam na een ongeluk of operatie, bij ziekte, stress of verkeerde voeding. Ook in dit soort gevallen kan craniosacraal therapie als katalysator uitkomst bieden.

Deze therapievorm -ontwikkeld door de Amerikaanse osteopatisch arts John Upledger- verbetert de functie van het centrale zenuwstelsel, lost de negatieve effecten van stress op, verhoogt de weerstand tegen zieken en laat je weer lekker in je vel zitten.