Ervaringen

Mirthe (6 jaar)

Sander (9 jaar)

Beste Petra,
Het is alweer een tijd geleden dat Sander en ik bij jou zijn geweest, maar ik denk nog vaak aan de mooie sessies. Niet alleen omdat jouw werkwijze destijds al zoveel indruk heeft gemaakt, maar vooral ook vanwege het effect ervan.
Sander is daarna zoveel beter in zijn vel gaan zitten! Hij heeft de 2e helft van zijn schooljaar zo’n enorme ontwikkeling laten zien. Echt heel bijzonder.
Na de vakantie was het even spannend om weer naar school te gaan, omdat bij Sander de herinnering aan wat voor hem zo moeilijk is geweest weer opspeelde, maar hij staat nu stevig in zijn schoenen en heeft er veel meer lol in dan een jaar geleden.
Dank daarvoor, ik denk ook namens Sander zelf 😉

Warme groet, Miranda

 

Linda
Al een aantal jaren kom ik geregeld bij Petra voor cranio sacraal therapie.
Nadat er bij mij een burnout was geconstateerd, mede door het negeren van mijn hoogsensitiviteit,  ben ik op zoek gegaan naar een passende therapievorm die mij hiermee weer bovenop kon helpen. Ik wilde schoon schip maken en mezelf helemaal binnenste buiten keren. Drastisch, maar ik voelde de noodzaak.
Ik ben dus hoogsensitief en daarom staat een stuk gevoel bij wat ik doe, heel centraal. Voor mij stond vast dat de behandeling niet door een doorsnee psycholoog gedaan zou worden maar bij een therapeut die mij niet alleen kon inschatten, maar vooral ook kon aanvoelen. Cranio sacraal therapie is op zichzelf dan al heel passend. Via ervaringen van anderen werd ik op Petra geattendeerd en met name over haar manier van therapie geven, was men heel enthousiast. Veel cranio sacraal therapeuten kijken naar lichamelijke blokkades en ruimen die middels de gebruikelijke cranio sacraal therapie op. Veel minder therapeuten, waaronder Petra, kijken ook naar de achtergrond van deze blokkades op gebied van je gevoel.
Naast de reguliere cranio behandeling die zij uitvoert, heeft de toevoeging van Petra mij zo enorm laten groeien, daar ben ik haar ontzettend dankbaar voor.
Na een korte omschrijving wat mij op dat moment remt, weet Petra het haarfijn te benoemen en op een verhelderende manier weer voor te spiegelen, zodat er nieuwe inzichten ontstaan. Met tips en kleine oefeningen om thuis eens uit te proberen of toe te passen, weet ze me nog telkens weer een zetje te geven.
De behandeling zelf is heel rustig,  vriendelijk en ontspannend en meestal voel ik al van alles gebeuren in mijn lijf tijdens de behandeling zelf. Dit is door de jaren heen steeds meer versterkt net als mijn intuïtie. Petra heeft mij geholpen mijn gevoel te volgen. Ik durf dit nu met een gerust hart te doen omdat ik inmiddels weet dat dit mij de goede richting aangeeft. Inmiddels ben ik zover dat ik daar graag de komende jaren beroepsmatig wat mee wil doen. Hoe mooi is het om je hart te volgen en voluit te leven!

Hoogsensitiviteit brengt voor mij mee dat ik altijd op mijn hoede moet zijn om niet over mijn grenzen te gaan. Is er een periode waarin dat toch gebeurd, dan ga ik bij Petra een paar keer ontladen en opladen en leer ik weer waar mijn verbeterpunten liggen.
Omdat persoonlijk groeien nooit stopt, en ik inmiddels weet dat persoonlijk groeien steeds mooier wordt, kijk ik telkens weer uit naar wat de behandeling mij opnieuw brengt. Ik rij er dan ook graag 60 km heen en terug voor.
Wat ben ik blij dat ik haar ben tegengekomen. Het gezegde: “Ik ben een heel ander mens” zou toepasselijk zijn maar gaat hier eigenlijk ookweer niet op. Ik ben nog steeds dezelfde persoon, maar zoveel rijker.
Dankjewel Petra voor wie je bent.
Ik hoop dat je nog heel veel meer mensen weet te inspireren.

Lieve groet, Linda

 

Heino
Een kort verslagje van een Craniosacrale behandeling bij Petra: Al een paar dagen voordat ik naar de Craniosacrale behandeling ga, begint voor mij de behandeling al. Ik word me er dan al van bewust, hoe het met mijn lichaam is en ook hoe het met mijn geest of ziel gaat. Ik vraag me dan af, wat bezielt mij in deze dagen. Ben ik tevreden of mis ik iets. Hoe is het met mijn schouders en met mijn nek. Ben ik ontspannen of juist nogal gespannen. Zulke gedachten blijven zo een paar dagen in mijn buurt.

En als het dan weer tijd voor een behandeling is, dan probeer ik het eenvoudig maar te laten lopen. Meestal vertel ik kort wat er met me aan de hand is. Niet zo van het lijstje voorgelezen, maar meer van op dat moment. Vaak ben ik dan zelf verrast, waar het over gaat. En als Petra dan begint met haar behandeling is er nog meer verrassing. Ik merk meteen waar ze mee bezig is. Of misschien beter gezegd, waar ik mee bezig ben. Waar ik wat in mijn lichaam voel of wat ik voor gedachten of gevoelens heb. Ik verbaas me dan vaak. Ik merk heel andere dingen, dan die ik verwacht had. Meestal laat ik het dan maar gewoon verder gaan. En dan gaat het avontuur verder.

En als de behandeling voorbij is heb ik vaak moeite weer in het nu terecht te komen. Vaak was ik dan ver weg. Het voelt vaak aan als een voorzichtig schoonspoelen, maar dan wel heel behoedzaam en heel respectvol. Het is een heel speciale ervaring om lichamelijk en geestelijk met respect behandeld te worden. Of ik daarna opgeladen ben? Wellicht meer gereinigd en behandeld. Of is het wat gladder gestreken? ’t Is niet zo eenvoudig dat te beschrijven. Maar vaak verbaas ik me en zeg dan soms eenvoudig tegen Petra: super, dat je dat kan. Want dat staat vast: zij kan dat. En ik heb er profijt van.

 

Truus
Allerlei pijnklachten, die mijn functioneren flink belemmerden, bleken na veel onderzoeken niet te verklaren te zijn. Ik besloot verder onderzoek te laten voor wat het was en me op de toekomst te richten. Van de neuroloog kreeg ik het advies craniosacrale therapie te proberen. Het zou een manier kunnen zijn om erachter te komen wat mijn lichaam me te vertellen heeft. Ik ben een denker, maar het denken bracht me nu niet verder. Wellicht zou een andere invalshoek helend kunnen zijn. Ik kwam bij Petra terecht. Nog steeds begrijp ik niet wat de craniosacrale therapie “doet”, maar het heeft me veel opgeleverd. Het is wonderlijk hoe Petra de bewegingen en stomingen in mijn lichaam kan “lezen”, stagnaties opspoort en mijn aandacht weet te richten op plekken die aandacht nodig hebben. Petra benoemt wat zij opmerkt en laat het vervolgens aan mij over betekenis te geven aan wat ik ervaar. Na verloop van tijd leerde ik zelf ook voelen waar in mijn lichaam aandacht nodig was. Ik vond het bijzonder om te ervaren dat we, los van elkaar, tot dezelfde observaties kwamen. En dat was voor mij ook wel een bewijs van de effectiviteit van de behandeling. Craniosacrale therapie is een zachte, liefdevolle therapie, met soms heftige reacties van mijn lichaam. Om die toe te kunnen laten is veiligheid nodig; die biedt Petra volop. Onder haar begeleiding leer ik de “taal” die mijn lichaam spreekt herkennen en kennen, inmiddels lukt me dat ook buiten de therapie. Ik vind het een verrijking.

 

Gisella
Mijn naam is Gisella. Mijn klachten begonnen met een zere pols/hand en breidden zich snel uit naar elleboog en schouder. Na ongeveer 9 maand begon mijn nek zodanig zeer te doen dat ik er duizelig en misselijk van werd. De afspraak bij een neuroloog was dan ook snel gemaakt. Er werd een slijtage tussen 2 nekwervels en een zenuwbeknelling in mijn elleboog geconstateerd. Na een lange tijd van oplossingen zoeken en verplicht rust, kwam ik via de trauma arts terecht bij de revalidatie arts. Deze verwees mij door naar fysio- en ergotherapie. De fysiotherapeute vond dat mijn lichaam erg vegetatief reageerde (d.w.z. dat ik op pijn reageerde met zweten, duizeligheid en misselijkheid) en vroeg of ik open stond voor craniosacraal therapie. Ik stond overal open voor, dus werd de eerste afspraak al snel gemaakt.

Ik wist niet wat ik moest verwachten, en ging met een “leeg” gevoel naar de eerste afspraak. Wel was ik heel erg nieuwsgierig. De therapeute die mij ging helpen was Petra. Op het moment dat Petra mij behandelde en bij toeval even haar hand omhoog deed, moest ik bijna overgeven. Dit was een vreemde gewaarwording maar op de een of andere manier klopte het wel. Achteraf realiseerde ik mij dat mijn lichaam een enorme rust vond in deze aanraking, dat er een grote ontspannenheid was. Toen de hand dus voor mijn gevoel met een ruk werd weggehaald, “schrok” mijn lichaam erg.

Snel kwam ik er achter dat ik blijkbaar altijd geweten heb wat goed was, maar mij te veel liet leiden door wat ik dacht dat hoorde en door wat anderen vonden. Daardoor heb ik mezelf en mijn eigen gevoel niet op de eerste plaats gezet. Elke sessie was voor mij ook telkens weer anders. Wat in ieder geval iedere sessie steeds weer duidelijk werd, was dat ik mijn gevoel moest volgen.

De aanpak van mijn blokkades (deze zaten over mijn hele lichaam verspreid) hadden verschillende fysieke uitwerkingen tijdens de sessies, waaronder hoofdpijn, vele “darmborrelingen” en gevoelens van kou en warmte. Er zijn diverse opmerkelijke ervaringen, waaronder ik tijdens een sessie het gevoel had dat ik letterlijk zweefde.

Ik ben er achter gekomen dat mijn geest sneller wilde dan mijn lichaam aankon, waardoor ik eigenlijk mezelf tegenwerkte. Door met mijn lichaam te “praten”, kwam ik er achter wat ik nodig had om door te kunnen gaan. Ik ben bijvoorbeeld een keer van de trap gegleden, waar ik normaal gesproken aardig van in paniek zou raken. Nu zat ik op de grond, checkte snel of alles ok was en had direct de rust door de “zeggen”: niets aan de hand, alles is goed. Daardoor ontspanden mijn spieren direct en had ik veel minder lang pijn dan ik anders zou hebben. Voorheen was ik denk ik boos geworden en zou mijn geest hebben gezegd niet te zeuren en zou het niet belangrijk zijn hoe mijn lichaam dit vond.

Bijzonder was ook om te voelen dat ik nog meer ontspannenheid kon bereiken, terwijl ik daarvoor al het gevoel had de maximale lichaamsontspanning te hebben. Kortom, er gebeurde veel op het fysieke vlak. Voor mij opende dat echter ook wegen om meer tot mezelf en mijn kern te komen. Voor mijn gevoel heeft de balans in mijn craniosacrale ritme, de voorwaarde geschept om de vicieuze cirkel te doorbreken en een doorbraak in mijn zelfbewustheid te creëren. Ik begin weer de persoon te worden die ik altijd al was, maar die zich “verstopt” had door allerlei heftige gebeurtenissen in mijn leven. Ik vond het erg prettig om tijdens de sessies te praten over de dingen die mij bezig hielde, ondanks dat het vaak over moeilijke en emotioneel beladen onderwerpen ging.

Ik ben nu bijna een half jaar in behandeling. Vanaf de eerste sessie hebben we 3-wekelijks contact. Er is veel veranderd in mezelf en in mijn leven. Ik heb een aantal belangrijke keuzes gemaakt, waardoor ik meer vrijheid in mezelf ervaar.

Als mensen mij vragen of craniosacraal therapie eng of zweverig is en dat je er in moet “geloven”, zal ik dit absoluut tegenspreken. Ik kan wel zeggen dat het voor mij heeft gewerkt en nog steeds werkt. Het heeft mij geholpen een stuk van mijzelf terug te vinden!

Direct bij de eerste ontmoeting met Petra voelde ik een soort rust: als een soort thuiskomen en weten dat alles goed is. Petra luisterde iedere keer weer naar mijn (volgens mij meestal warrige) verhalen en probeerde zich daar in in te leven. Daardoor konden we samen naar oplossingen zoeken. Ze neemt alle tijd voor je. Ik heb bij haar het gevoel op één lijn te zitten en ze heeft mij veel geleerd over hoe naar mezelf te kijken en te accepteren hoe en wie ik ben. Aan het einde van een behandeling zegt ze wel dat ík hard heb gewerkt, maar ik had het zonder haar echt niet gekund!